Útdíj információk

Az e-útdíj rendelet hatálya, a díjfizetés lehetőségei

A július 1-től bevezetett e-útdíj minden 3,5 tonnánál nagyobb súlyú teherautóra vonatkozik. A buszok – bár meghaladják a súlyhatárt – mentesülnek a fizetés alól, mert a személyfuvarozás résztvevőinek nem számítanak fel e-útdíjat.

A díjfizetés kétféle módon történhet:

  1. Flottakövető szolgáltatók bevonásával, beépített fedélzeti egységgel, vagy szivargyújtóra csatlakoztatható mobil GPS-szel. Ehhez regisztráció szükséges az ÁAK Zrt. által üzemeltetett www.hu-go.hu oldalon. Meg kell adni a személyes adatokat, a vállalkozással kapcsolatos információkat, illetve a járműre vonatkozó adatokat. A fizetés a jármű tengelyszámától és környezetvédelmi besorolásától, valamint a megtett út hosszától függ.
  2. Előre váltott viszonylati jeggyel. A jegy elektronikus formátumú. Megvásárolható a www.hu-go.hu oldalon bankkártyás fizetéssel, vagy a kijelölt árusítóhelyeken, benzinkutaknál elhelyezett kioszkoknál.

Kedvezmények

Csökkent a légrugós teherautókra kivetett díj, az e-útdíj 7,5 százaléka leírható az iparűzési adóból, valamint kedvezményes forgóhitelt igényelhetnek a fuvarozók az útdíjfizetésre. Utóbbi azért lényeges, mert a fuvarozóknak a díjat azonnal ki kell fizetniük, miközben a leszállított áru ellenértéke általában csak 30-60 nap múlva érkezik be a számlájukra. Az átmeneti időszakban jelent könnyebbséget a forgóhitel.

Díjfizetési kategóriák:

J2 kategória    3,5 tonna össztömeg feletti tehergépjármű két tengellyel

J3 kategória    három tengellyel

J4 kategória    négy vagy több tengellyel közlekedő járművek számára.

A környezetvédelmi kategóriákat A, B, C betűkkel jelölik, az A az EURO III-as, vagy annál jobb környezetvédelmi besorolású autókra érvényes, a B az EURO II-es kategóriának felel meg, a C pedig az EURO I-es vagy gyengébb környezetvédelmi osztályba tartozó járművekre vonatkozik.

Büntetési tételek

A négytengelyes kamion vezetője 110 ezer, a háromtengelyes járművé 90 ezer, a kéttengelyesé pedig 80 ezer forintos büntetést kap. Július 1-től szeptember 1-ig érvényes az a rendelkezés, hogy a bírság kiszabását követően 24 órán belül nem lehet újrabüntetni a jogosulatlan úthasználatért. Ha tehát egy teherjármű fizetés nélkül használja a főutakat, akkor egy napon belül csak egyszer kap büntetést. Szeptember 1-ét követően azonban ez az időtartam 8 órára csökken, vagyis egy napon belül többször is felszámítja a büntetést a rendőrség, vagy az útdíjszedéssel megbízott Állami Autópálya Kezelő.

Mekkora összeg lesz a bírság?

A bíság összege 2013. július 1-től (HUF):

A bíság összege 2013. július 1-től (HUF):