Februárban jön az utólagos útdíjfizetés

Kidolgozták az e-útdíj rendszerében az utólagos fizetés lehetőségét. A feltételeket december 21-én teszik közzé a www.hu-go.hu honlapon.

A kérelmeket 2014. január 6-tól lehet benyújtani. A szerződéskötés után várhatóan februártól már lehetőség lesz heti, kétheti, vagy akár havi elszámolásra. Azok a stabilan működő vállalkozások kérhetik az utólagos fizetést, amelyek ellen nem zajlik felszámolás, csődeljárás és nincs lejárt tartozásuk. A vállalkozásokat három kategóriába sorolják, ez alapján dől el, kér-e fizetési biztosítékot a szolgáltató.

Egyszerűsíti a vállalkozások életét, hogy hamarosan megnyílik az utólagos fizetés lehetősége az e-útdíj rendszerében. A stabil üzleti vállalkozások adott esetben akár havi elszámolással, az úthasználatot követően tudják kiegyenlíteni számláikat. Az utólagos fizetési konstrukció feltételei december 21-től tekinthetők meg a hu-go.hu honlapon – írja a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató.

Kibédi-Varga Lajos szóvivő elmondta, hogy a fuvarozóknak először egy kérelmet kell benyújtaniuk, valamint nyilatkozni, hogy a cég ellen nem indítottak csődeljárást, felszámolást, végelszámolási eljárást, nincs lejárt tartozása és a megfelelő hatósági engedélyekkel rendelkezik. A NÚSZ január 6-tól fogadja be a kérelmeket a szükséges dokumentációval.

A 30 napos elbírálási időszak alatt a szolgáltató megvizsgálja a benyújtott iratokat, valamint kiértékeli a vállalkozásokat. A hitelképes fuvarozókat stabilitásuk és fizetőképességük alapján három csoportba sorolják. Az alacsony kockázatú ügyféltől nem kérnek biztosítékot, a közepes és a magas kockázatú ügyfélnek bankgaranciát vagy készpénzóvadékot kell letennie. A fuvarozók kiértesítését követően megköthetik a szerződéseket, február elejétől már lehetőség lesz utólagos fizetési móddal heti, kétheti, vagy akár havi elszámolással az úthasználatot követően kiegyenlíteni a díjat – tette hozzá a szóvivő.

A most kidolgozott utólagos fizetési módot az ügyfelek, partnerek visszajelzései alapján a jövőben továbbfejleszti a NÚSZ. Az e-útdíj és az utólagos díjfizetés more here részleteiről tájékozódni lehet a hu-go.hu oldalon, az ország 20 pontján megtalálható ügyfélszolgálati irodákban, valamint az éjjel-nappal hívható 06 40 40 50 60-as telefonszámon – tájékoztatott Kibédi-Varga Lajos.

forrás: www.utdijhirek.hu