Németországban is széthullanak az autópályák. Jöhet az útdíj!

100 eurós autópálya-matrica várható Németországban. Németországban is kikezdte a hőség az autópályákat, a törvényhozók útdíj szedésével növelnék a felújításra szánt pénzkeretet. 

Nem új ötlet a németországi útdíj gondolata, már múlt év végén fellebbent annak híre. Az ADAC korábban ellenezte, ám most úgy néz ki, hogy a közlekedésbiztonság is megkövetelheti a díjszedést. Meg kell jegyezni azonban, hogy Alexander Dobrindt közlekedésügyi miniszter még azelőtt konkrétumokkal beszélt a 2016-tól bevezetendő, 100 euróért adott, egész évben, Németország összes (13 ezer kilométernyi) autópályájára érvényes, svájci mintára szélvédőre ragasztandó autópálya-matricáról, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén ismét szétesni kezdtek volna az autópályák. 

A hirtelen jött kánikulában a Passau és Nürnberg, valamint Passau és München közötti autópályákon az aszfaltréteg alatti betonlapok a tavalyi évben már tapasztalt módon elmozdultak, s a fedőréteget is áttörve akár 10-15 centiméteres ütközőkként jelentkeztek. Ez a jelenség tavaly több halálos áldozatot is követelt Németországban, ezért most a rádióadók folyamatos tájékoztatást adtak arról, hogy hol lehet erre számítani, illetve az útkezelők is mindent megtettek. Egyértelmű azonban, hogy Németországban is temérdek olyan autópálya-szakasz van, amelyeket fel kell újítani.

Arról nincs hír, hogy az átutazók kapnának-e valamilyen kedvezményt, vásárolhatnának-e időszakos matricát, a környezetbarát autók azonban kedvezményt élvezhetnének a tervezet szerint. Valószínűsíthető, hogy lesz időszakos matrica is, hiszen a 12 tonna feletti teherautók számára már ma is fizetendő németországi útdíj használat és emissziós norma alapú.

forrás: www.utdijhirek.hu