Módosíthatja ma a kormány az útdíjakat

A szerdai kormányülésen téma lesz az útdíjrendszer, és több módosításról is dönthetnek. Elsőrosban a fogyatékkal élők és a nagycsaládosok kedvezményeit üthetik nyélbe, a repülőtérre vezető út díjmentesítéséről nincs szó a Magyar Nemzet értesülése szerint.

Esélyes, hogy a szerdai kormányülésen több ponton módosítják az új útdíjszabályozást – értesült a Magyar Nemzet.

Az Emmi indítványára mentességet kaphatnak az útdíj megfizetése alól a fogyatékkal élők közlekedését segítő, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnál regisztrált járművek.

Fontos módosítás lehet, hogy a falugondnoki szolgálatot ellátó vagy más magáncélra használt, D2 kategóriába tartozó kisbuszokat visszaminősítik a jóval alacsonyabb útdíjakkal járó D1 kategóriába.

Kedvezmények kaphatnak az útdíj alól a nagycsaládosok is a lap értesülése szerint. Őket ugyanis különösen hátrányosan érintette, hogy a kisbuszokat átminősítették a kétszeres útdíjjal járó D2 kategóriába.

A Magyar Autóklub kifogásait is ismertethetik szerdán a kormány előtt. Kovács Kázmér, a klub jogi és érdekvédelmi bizottságának vezetője szerint az a legfőbb kérdés, hogy vajon kérésükre visszavonja-e a kormány az elkerülő és bevezető utak fizetőssé tételét. A megyei matricák használatát a klub úgy támogatja, hogy az nem helyettesíti a jelenlegi rendszert, hanem választási lehetőséget kínál.

Korábban a Blikk értesülése alapján a hvg.hu is beszámolt arról, hogy kivehetik az útdíjrendszerből a ferihegyi reptérre vezető utat, erről azonban a Magyar Nemzet értesüléseiben nem volt szó.

forrás: hvg.hu