Meglepő eredmény az OBU-k összehasonlításában

Elemeztük az itthon kapható szivargyújtós fedélzeti egységeket (OBU), hogy a tulajdonságaikat összevetve segítsünk a döntésben. A vállalkozók jelenleg három fajtából választhatnak, ha az e-útdíjat GPS flottakövetőn keresztül szeretnék fizetni. Meglepő módon a legokosabb készülék a legolcsóbb.Az i-Cell Kft OBU S550 készüléke, a Secret Control GPS Kft. által forgalmazott Webbase OBU Easy és a WebEye Magyarország Kft. RoadPass OBU-ja közül választhat az, aki flottakövetőkön keresztül szivargyújtós eszközzel fizetné meg az útdíjat. Az eszközöket több szempontból is megvizsgáltuk. Mivel a piac árérzékeny, a költség fontos tényező volt, emellett figyelembe vettük a kezelhetőséget, a szolgáltatásokat.
A képzeletbeli verseny abszolút első helyezettje a Webbase OBU Easy, amelyet a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) tagjainak nettó 25.990 forintért, a szervezeten kívüli vállalkozóknak 28.990 forintért kínál. A legdrágább a RoadPass OBU, amely 39 290 forintba kerül.
Az egyik legfontosabb funkció, hogy a tengelyszámot lehessen állítani a készüléken. Ezt a Webeye RoadPass OBU-ja és a Webbase OBU Easy is tudja, a középáras S550-ben nincs ilyen lehetőség. Fontos lehet az is, hogy a sofőr menet közben értesüljön arról, ha megszakad az összeköttetés az útdíjrendszerrel. Nem szerencsés, ha túl gyakran foglalkozik a fedélzeti eszközzel, ezért a készülékek hiba esetén figyelmeztetnek. Hangjelzést csak a Webbase OBU ad, a két másik készülék leddel tájékoztat. Ezt sokan nem tartják kielégítőnek, mert nem biztos, hogy a forgalomban a vezető éppen az eszközre figyel, amikor az elkezd jelezni.
Mindhárom eszközről elmondható, hogy egyszerű a beüzemelésük és a használatuk, valamint, hogy mindegyik azonnal beszerezhető raktárról. Az értékelés során 9 pontot kapott a Webbase OBU, amely a legkedvezőbb ár mellett a szolgáltatások tekintetében is felülmúlja a többieket. A második helyezett 7 ponttal az OBU S550, amely ugyan nem tudja a tengelyszámot változtatni, de ezt a hiányosságot nyilván sokan elnézik, ha azt veszik figyelembe, hogy a Road Pass ára 4300 forinttal magasabb, így ez a készülék 6 ponttal zárt.

 

forrás: utdijhirek.hu

 

Összehasonlító táblázat