Háromféle szabálysértésért jár bírság

Háromféle szabálysértésért jár bírság

Az e-útdíj törvény három csoportra osztja a jogosulatlan úthasználókat. A bírság a három csoporthoz, illetve a teherautó tengelyszámához igazodik. Szeptember 1-től akár már nyolc óránként kiszabhatnak új büntetést, a fizetésre a kocsi vezetőjét, vagy üzembentartóját kötelezi a törvény. A legmagasabb összeg 165 ezer forint is lehet.

A jogosulatlan úthasználatért a rendőrség szab ki közigazgatási bírságot. Az ellenőrzés történhet a helyszínen, vagy megállítás nélkül, az objektív felelősség elve alapján. Utóbbi esetben a bejegyzett tulajdonossal, üzembentartóval szemben vetik ki. A helyszíni megállítás nélkül kiszabott bírság utólag is beszedhető. Az ellenőrzést a határállomásokon is végzik.

Október végéig 74 fix ellenőrző állomást telepítenek az ország különböző pontjain, ez összesen 101 ellenőrző pontot jelent, mivel az autópályákon mindkét irányt ellenőrzik. Ezek közül 60 ellenőrző pont már teljesen elkészült.

Mintegy 100 mobil egység is ellenőrzi a közlekedőket a nap 24 órájában, a figyelőautók néhány óránként változtatják a helyszíneket. Az ellenőrzés során a kamerák készítenek egy képet a jármű rendszámáról, ugyanebben a pillanatban készül egy áttekintő kép a teherautóról is. A rendszámfelismerő rendszerbe továbbított képek alapján azonnal kiderül, hogy a járműnek adott pillanatban van-e úthasználati jogosultsága.

A bírság függ az autó tengelyszámától, illetve attól, hogy milyen módon sértette meg a sofőr a szabályokat. Erre háromféle módon kerülhet sor. A törvény 14. § a. bekezdése szerint akkor követ el szabálysértést a sofőr, ha elmulasztja a viszonylati jegy vásárlását az út megkezdése előtt. A b. pont szerint fizet ugyan az úthasználatért, de nem a saját díjkategóriájának megfelelő összeget, ez a tétel valamivel enyhébb. A c. lehetőség, ha szerződött egy bevallási közreműködővel, de nem használja, vagy nem szabályszerűen használja a fedélzeti eszközt.