Gyakori kérdések

HU-GO internetes felület

A böngészővel meg lehet jegyeztetni az űrlapok kitöltésekor használt mezőket. Az ügyfél azonosító olyan, garantáltan egyedi szám, mely a csak az ügyfél által ismert jelszóval együtt biztonságos ügyfél azonosítást tesz lehetővé a nyílt Interneten keresztül. Az ügyfél azonosító (és több más azonosító szám is a rendszerben) ellenőrző kóddal is ellátott szám, amely véd az esetleges elgépelések ellen.

Valamennyi elterjedtebb böngésző (IE újabb verziói, Firefox, Chrome, Opera, Safari) képes kezelni a rendszert. A rendszer által nem támogatott böngészők: IE6 és IE7 (ezeknek a böngészőknek a használata esetén a Java kezelés miatt előfordulhatnak hibák).

A HU-GO WEB-es felület egy támogató felület, amely nem rendelkezik az ügyviteli alkalmazásokban használt funkciókkal. Jelenleg folyamatban vannak további működési bővítések fejlesztései, valamint az ügyfél igények alapján folyamatosan vizsgáljuk az újabb funkciók kialakításának lehetőségét.

Fedélzeti egység

Az útdíjfizetési rendszerről szóló rendelet megjelenése előtt jellemzően 60 másodpercenként történt a mintavételezés, vagyis ilyen gyakran jelentkezett be a jármű a flottakövetési központnak. Így korábban valóban előfordulhatott, hogy a GPS-rendszer későn észlelte az irányváltást. Ez azonban most megváltozik, ugyanis a korábbiról sűrűbbre kellett csökkenteni ezt az időtartamot. Így szinte állandóan „látja” a rendszer a járművet, vagyis nem fordulhat elő, hogy későn érkezik visszajelzés az irányváltásról.

Ebben az esetben csak előre váltott viszonylatjeggyel közlekedhet a fizetős útszakaszokon. Arra kell figyelni, hogy a sofőr csak az előre kijelölt útvonalat használhatja akkor is, ha azon fennakadás, vagy baleset miatt éppen áll a forgalom. Ha módosítja az útvonalat, új jegyet kell váltania, és a hátralévő útra előre kifizetett összeget nem igényelheti vissza.

Az ÁAK Zrt. hivatalos honlapján (hu-go.hu) át kell regisztrálni a használat előtt az OBU-t egy másik járműhöz.

Abban az esetben, ha nem érkezik adat, akkor az úthasználót megbírságolhatják, viszont a bírságolás előtt többször is van lehetőség az adatküldésre. Amennyiben a bírságolásig az adat beérkezik, a bírságolás elmarad. Az adatkommunikáció helyreállását követően a fedélzeti egység elküldi az addig felgyülemlett adatokat, amelyek alapján a bevallási közreműködő (GPS-szolgáltató) az adott időszakra szakaszjegyek beszerzését jelenti be az útdíjfizetési rendszer felé.

A bevallási közreműködő (GPS Szolgáltató) feladata, hogy egyszerre emailben, SMS üzenetben és telefonhívással is értesítse az úthasználót (az autó sofőrjét), vagy az üzembentartót azokon az elérhetőségeken, amit a Hu-Go portálon beregisztráltak.

Díjfizetési lehetőségek

Az ügyfelek számlaegyenlegéhez kapcsolódó járműveket lehet törölni, újakat rögzíteni, így számlaegyenlege új gépjárműre is felhasználható. Egy ügyfél számlájához több kocsi is tartozhat. Másik ügyfél (cég) számlájára viszont nem lehet egyenleget átvezetni. A legjobb megoldás, ha a számláról törli azt a járművet, amelyet eladott és rávezeti az újat, így nem keletkezik kár.
 

Nem. A rendelet értelmében a 3,5 tonnánál nagyobb tömegű gépjárművek csak célforgalomra használhatják az alsóbbrendű utakat. Ha a célpont ilyen út mentén fekszik, akkor természetesen használhatja azt az utat, de csak a legközelebbi fizetős útszakaszról való lehajtástól a célig. Ellenkező esetben büntetést fizet.

Alapvetően nem kell, de ha nem rendelkezik fedélzeti eszközzel, akkor viszonylati jeggyel kell megváltania úthasználati jogosultságát. Ha gyakran használja a díjköteles útszakaszokat, akkor kényelmesebb, ha beszerez egy fedélzeti eszközt. Ezt megteheti a viszonteladói pontokon vagy a bevallási közreműködők telephelyein.

A jelenlegi tervek szerint a viszonylati jegy rendszere megmarad a későbbiekben is, így azok a lehetőségek is működnek majd, amelyeket jelenleg igénybe vehet vásárlásra.
 

A rendszer bevezetésének napjától büntet a hatóság. A négytengelyes kamion vezetője 110 ezer, a háromtengelyes járművé 90 ezer, a kéttengelyesé pedig 80 ezer forintos büntetést kap. Július 1-től szeptember 1-ig érvényes az a rendelkezés, hogy a bírság kiszabását követően 24 órán belül nem lehet újrabüntetni a jogosulatlan úthasználatért. Ha tehát egy teherjármű fizetés nélkül használja a főutakat, akkor egy napon belül csak egyszer kap büntetést. Szeptember 1-ét követően azonban ez az időtartam 8 órára csökken, vagyis egy napon belül többször is felszámítja a büntetést a rendőrség.

A legalacsonyabb feltöltési összeg 5000 forint. Az egyenlegen lévő összeg legkésőbb az utolsó feltöltéstől számított két évig használható fel.

Ez sajnos tripla kár: egyrészt viszonylati jegyet kell venni a hátralévő útszakaszra. Ezt megteheti, ha éppen olyan pihenőben parkolt, ahol van lehetőség ilyet vásárolni. A viszonylati jegy emellett beszerezhető az ÁAK honlapján, online vásárlással is, ezért célszerű, ha a fuvarozónál internetkapcsolatra képes mobiltelefon van, vagy beszól a cége központjába, hogy vegyenek számára egyet. Ezen kívül pótolnia kell a készüléket, majd az újat ismét regisztrálni kell az Állami Autópálya Kezelő rendszerében, ami újabb adminisztrációs terhet jelent és persze időveszteséggel jár. Szakértők ezért azt javasolják, csak olyan pihenőben álljon meg a vezető, ahol nagy biztonságban tudhatja teherautóját, és ahol lehet szakaszjegyet is vásárolni. Emellett erősen ajánlott a fixen beépíthető GPS-flottakövető beszereltetése, amely nem sokkal drágább, mint a szivargyújtós GPS-egység.

Nem, mivel a jegy csak egy meghatározott útirányra vonatkozik. Egy útvonal megtervezésekor egy helységet csak egyszer jelölhet ki.

Feltöltött és fel nem használt egyenleget nem lehet visszaigényelni, és más felhasználó számlájára való átvezetésre sincs mód.
 

Két lehetőség van. Ha regisztrált a HU-GO rendszerbe, akkor visszaválthatja a fel nem használt viszonylati jegyét. Természetesen csak addig, amíg meg nem kezdődik az érvényességi ideje. Ha azonban nem regisztrált felhasználóként vett viszonylati jegyet, akkor nem tudja visszaváltani.
 

Útvonal és OBU

Azonnali átfutással – „real time”
Vonatkozó szabályozás: Általános Szerződési Feltételek a Bevallási Közreműködők adatszolgáltatására vonatkozó egyedi szerződéshez 1. sz. melléklet -  3.1 (b) Pont Egyetemes Útdíj-szolgáltatónál történő regisztráció
 

Azonnali átfutással – „real time”
Vonatkozó szabályozás: Általános Szerződési Feltételek a Bevallási Közreműködők adatszolgáltatására vonatkozó egyedi szerződéshez 1. sz. melléklet - 3.5 Pont Regisztráció törlése.
 

Pontosan ellenőrzésre kerül az, hogy az adott fedélzeti eszköz az adott Bevallási Közreműködő szolgáltatási körében kezelt eszköz.
Vonatkozó szabályozás: Általános Szerződési Feltételek a Bevallási Közreműködők adatszolgáltatására vonatkozó egyedi szerződéshez 1. sz. melléklet - 3.1 (c) Pont Bevallási közreműködő megkeresése és válasza
 

A rendszer a Bevallási Közreműködőtől beérkező adatokat kezeli. Vita esetén javasolt egyedi kivizsgálást kérvényezni.
Az eset kivizsgálásához, kérjük a megadott e-mail címre küldje el részünkre az alábbi adatokat:
ugyfel@hugo.hu vagy bk@autopalya.hu
•    Ügyfélazonosító
•    Regisztrált név (vállalat vagy magánszemély)
•    OBU ID (OBU azonosító)
•    Forgalmi rendszám
•    A rendellenesség észlelésének időpontja
•    A felmerülő kérdés pontos leírása

Amennyiben a szóban forgó kérdés megoldása technikai jellegű, annak feltárását valamint az esetleges pontatlan funkcionalitásból adódó korrekciók elvégzését minden esetben a lehetőségekhez mérten, haladéktalanul elvégezzük.
 

Amennyiben az adatszolgáltatás tömegesen nem érkezik meg, de a hiba az észlelést követően várhatóan helyreállítható, adatvesztéssel nem jár, azaz az adatszolgáltatások beérkezése garantálható, csak nem a tolerálható időn belül. Az adatkésést okozó üzemhiba észlelése esetén a Bevallási Közreműködőnek azonnali bejelentési kötelezettsége van az Egyetemes Útdíjszolgáltató irányába, annak érdekében, hogy az adott szolgáltatóhoz tartozó szerződött Útdíjfizetők és/vagy Úthasználók, vagy azok meghatározott köre vonatkozásában az ellenőrzési rendszer értesíthető legyen, annak érdekében, hogy az érintett járművekre ne kezdeményezzen bírságolási eljárást. Amíg a Bevallási közreműködő nem jelzi a hibát, addig bírságolásra kerül a Jogosulatlan úthasználó.
Vonatkozó szabályozás: Általános Szerződési Feltételek a Bevallási Közreműködők adatszolgáltatására vonatkozó egyedi szerződéshez 1. sz. melléklet - 3.3.1 Adatkésést okozó üzemhiba
 

A rendszer kiszűri az OBU eszközön illetőleg a Bevallási Közreműködőn keresztül érkező esetleges dupla bevallásokat. Hiba esetén, javasolt egyedi kivizsgálást kérvényezni.


Az eset kivizsgálásához, kérjük a megadott e-mail címre küldje el részünkre az alábbi adatokat:
ugyfel@hugo.hu vagy bk@autopalya.hu
•    Ügyfélazonosító
•    Regisztrált név (vállalat vagy magánszemély)
•    OBU ID (OBU azonosító)
•    Forgalmi rendszám
•    A rendellenesség észlelésének időpontja
•    A felmerülő kérdés pontos leírása

Amennyiben a szóban forgó kérdés megoldása technikai jellegű, annak feltárását valamint az esetleges pontatlan funkcionalitásból adódó korrekciók elvégzését minden esetben a lehetőségekhez mérten, haladéktalanul elvégezzük.
 

Fedélzeti eszköz hiba esetén a Szerződött Útdíjfizető / Útdíjhasználó köteles Viszonylati jegyet vásárolni
A fedélzeti eszköz hibáról a Bevallási közreműködő tájékoztatja, vagy a hibát maga is észlelheti (ebben az esetben a meghibásodást jelentenie kell a Bevallási Közreműködő illetve az Egyetemes Útdíjszolgáltató (ÁAK zrt.) részére is).  Javasolt a hiba elhárításáig megállni vagy rövidebb útszakaszra megvásárolni a Viszonylati jegyet).
Vonatkozó szabályozás: Általános Szerződési Feltételek a Bevallási Közreműködők adatszolgáltatására vonatkozó egyedi szerződéshez 1. sz. melléklet - 3.2 Pont - Fedélzeti Eszköz hiba

Ezen problémákat pillanatnyilag jogi szempontból vizsgáljuk, az Útdíj törvény végrehatási rendeletében foglaltak alapján ugyanis nincs mód a visszatérítésre.
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. illetőleg szerződött Bevallási Közreműködő partnerei minden hasonló jellegű technikai problémát egyedileg vizsgál meg és a bejelentést követő 5 munkanapon belül tájékoztatja az érintetteket a probléma megoldási folyamatának aktuális státuszáról.

Az eset kivizsgálásához, kérjük a megadott e-mail címre küldje el részünkre az alábbi adatokat:
ugyfel@hugo.hu vagy bk@autopalya.hu

•    Ügyfélazonosító
•    Regisztrált név (vállalat vagy magánszemély)
•    OBU ID (OBU azonosító)
•    Forgalmi rendszám
•    A rendellenesség észlelésének időpontja
•    A felmerülő kérdés pontos leírása

Amennyiben a szóban forgó kérdés megoldása technikai jellegű, annak feltárását valamint az esetleges pontatlan funkcionalitásból adódó korrekciók elvégzését minden esetben a lehetőségekhez mérten, haladéktalanul elvégezzük.
 

Két fajta fedélzeti eszköz létezik: a beépített és a szivargyújtóról működtethető.
A beépítést igénylő OBU-t a bevallási közreműködő által kijelölt telephelyeken szerelik be szakemberek.
Ha szivargyújtós eszközt vásárol, akkor néhány perc alatt beszerelheti az autóba, majd az egyenlegfeltöltést követően regisztrálhatja. Az ehhez szükséges kódot a termék forgalmazója adja át a készülék dobozában. Ha az aktiválást elvégezték, a készülék már alkalmas az útdíj elszámolására.
 

Nem.
Minden fedélzeti eszköz adott rendszámhoz van rendelve. Ha például eladja a járművét, és egy újban szeretné a régi, már regisztrált eszközt használni, erről értesítenie kell a bevallási közreműködőjét, illetve a www.hu-go.hu honlapon is módosítani kell a megadott adatokat.

Kétfajta fedélzeti eszköz segítségével lehet az úthasználatot bevallani. Az azonnal használható, szivargyújtóról működtethető fedélzeti eszközt az értékesítési pontok egy részén vásárolhatja meg, és 10 perc alatt installálhatja. A beépíthető eszközt a bevallási közreműködőktől szerezheti be, amelyet a szakemberek a vásárlás helyszínén be is szerelnek.

Regisztráció

Interneten, bármilyen mobileszköz segítségével tud regisztrálni a hu-go.hu oldalon. Amennyiben nincs internet-hozzáférése, úgy a regisztráció történhet személyesen az ÁAK Zrt. országszerte működő 20 ügyfélszolgálati irodájában.

A fedélzeti eszköz vásárlásakor kap egy azonosítót. Ezzel a kóddal regisztrálhat a www.hu-go.hu honlapon, a „Regisztráció” menüpontra kattintva vagy a kihelyezett automatákon (kioszk). Ezután kap egy folyószámla-azonosítót, amelynek megadásával tudja majd feltölteni egyenlegét az értékesítési pontokon vagy a honlapon.
 

A szereléskor a szolgáltató ad egy regisztrációs kódot, amivel a hu-go.hu honlapján kell regisztrálni, így az hozzárendeli a megadott járműhöz, illetve a vállalkozás, mint üzembentartó adataihoz. A regisztráció befejezése után azonnal használhatja az eszközt díjfizetésre.

A hu-go.hu oldalon a meglévő regisztrációt módosítani kell, hogy az emelt tengelyszám alapján számolják a további utat. A műszaki fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan a fedélzeti egységeken (OBU) is lehet majd módosítani az előre beállított tengelyszámot, ez egyszerűsíti az eljárást.

Az ÁAK Zrt. megvizsgálja a flottakövetőket, felméri, hogy a műszaki hátterük és személyi állományuk alkalmas-e a arra, hogy a cég az útdíjak elszámolását végezze. Csak annak a társaságnak az ügyfelei fizethetnek így, amelyek megfeleltek az auditálási eljáráson. Maga a procedúra napok alatt lezajlik, várható, hogy nőni fog a bevallási közreműködők száma.