GPS kontra jegy

Viszonylati jegy vagy GPS ajánlott?

Az útdíjfizetésre kötelezett vállalkozók kétféle módon fizethetnek a megtett szakaszok után: GPS nyomkövető egységgel, vagy előre váltott viszonylati jeggyel. Akik nemcsak alkalmanként szállítanak, hanem rendszeresen fuvaroznak, azoknak mindenképp megéri egy beépített egységet, vagy egy szivargyújtós OBU-t beszerezni. Az alábbiakban összehasonlítottuk, melyik fizetési módnak mik az előnyei.


1. Indulás előtt

A viszonylati jeggyel:
A szállítás megkezdése előtt meg kell adni a jármű paramétereit a hu-go.hu oldalon, vagy a kihelyezett értékesítési pontokon felállított kioszkoknál. Az úti cél, vagy célok megjelölése után a gép kiszámolja a díjat, majd ki kell fizetni az internetes banki felületen, illetve az ÁAK együttműködő partnereinél. Csak ezután használhatók a díjköteles szakaszok.


OBU-val:
Csak egyszer, a beszerelés, vagy vásárlás után kell regisztrálni az eszközt a hu-go.hu oldalon, ezután elég bekapcsolni, és már indulhat is a fuvar.


2. Biztonság

A viszonylati jegyes fizetés kevésbé megbízható, elég egy figyelmetlenség, rosszul bevitt rendszám és érkezik a büntetés.

A fedélzeti egység automatikusan csatlakozik a hálózathoz és a regisztrációnak megfelelő adatokkal dolgozik, a felhasználó tévedésének lehetősége nélkül.


3. Pontosság

A viszonylati jegyes vásárlásnál nincs lehetőség az útvonal módosítására, a megvásárolt jegyet vagy felhasználják, vagy elvész az ára.

A GPS nyomkövető csak azokat a szakaszokat méri, amelyeken valóban áthaladtunk.


4. Útakadály, terelés

Ha valamilyen okból meg kell szakítani az utat, és eközben lejár a jegy érvényessége, vagy olyan útra terelnek, amelyet előzetesen nem adtunk meg a rendszerben, akkor új jegyet kell vásárolni, a hátralévő szakaszra kifizetett összeg elvész.

OBU-val rugalmasan variálható, módosítható az útvonal, így időveszteség nélkül reagálhat váratlan helyzetekre a diszpécser, illetve a fuvarozó.


5. Kiegészítő kényelmi és biztonsági szolgáltatások

A fedélzeti egységek nemcsak az útdíjfizetésre alkalmasak. A bevallási közreműködők külön szerződéssel egyéb szolgáltatásokat is kínálnak, ilyen a biztonsági felügyelet, az üzemanyag-fogyasztás mérése, elektronikus menetlevél, flottakövetés.

 

Előzze meg az útdíjbírságot OBU eszközzel! >>> Obu Easy