Útdíj: 40 ezer ügyfél több mint 142 ezer gépjármű

Idén január elsejétől augusztus 31-én éjfélig 106,8 milliárd forint volt a megszolgált útdíj összege. A rendszerbe eddig 40 ezer ügyfél több mint 142 ezer gépjárművet regisztrált, ezeknek több mint fele (77 ezer tehergépjármű) már fedélzeti eszközzel (OBU-val) végzi a bevallást - tudtuk meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivőjétől, Kibédi-Varga Lajostól.

A nyári hónapok útdíj bevételei az egymást követő hónapok – részben szabadságolások és a jelentős fuvarozási igényű termelő vállalatok leállása miatti – ingadozásai ellenére kiegyenlítették egymást, a bevételi számok a terveknek megfelelően alakulnak.

Az 1200 kilométernyi gyorsforgalmi úthálózaton realizálódik a futásteljesítmény 54%-a és a díjbevételek 66%-a. Az összbevétel 91%-át a J4 járműkategória eredményezi.

A júliusi díjbevételek hazai-külföldi megoszlása az előző hónapok tendenciáitól eltérően megfordult: csekély mértékben, de több útdíj származik a hazai járművek forgalmából. Ennek vélhetően az lehet az oka, hogy míg a nagy termelő üzemek július-augusztusi leállásához alkalmazkodik az őket kiszolgáló nemzetközi fuvarozói szakma, addig a hazai fuvarok során számottevő mezőgazdasági, építőipari, kiskereskedelmi forgalom ebben az időszakban csúcsosodik ki. A külföldi teherforgalomból származó útdíj túlnyomó része továbbra is Romániából származik, de jelentősek a lengyel, szlovák és bolgár járművek forgalmából származó díjbevételek is.

A megszolgált útdíjra vetítve a fuvarozók 53,8%-a már OBU-val végzi a bevallást (a hazai járművek  92 %-a, a  külföldiek negyede használ OBU-t). Havonta körülbelül 2 ezerrel nő az útdíj rendszerbe regisztrált fedélzeti eszközök száma. A fedélzeti eszközön keresztüli bevallások értékének növekedési üteme júliusban felgyorsult, mely részben a külföldiek viszonylati jegyről fedélzeti eszközre való átállásának köszönhető.

Az őszi időszakban folytatjuk a fuvarozói érdekképviseletekkel az együttműködést, a konzultációk során tagjaik jogkövető magatartásának elősegítését, az ehhez szükséges edukációs kommunikációt ismét előtérbe helyezzük - fogalmazott  Kibédi-Varga Lajos.

- See more at: http://www.autoszektor.hu/hu/content/utdij-40-ezer-ugyfel-tobb-mint-142-...