Csökkenhet az Útdíj mértéke - Minden útra kiterjesztené az útdíjat egy javaslat

Akár 50 százalékkal is csökkenhetne az útdíj mértéke, ha az alacsonyabb rendű utakra is kiterjesztené a kormány az útdíjfizetést. A javaslatot Boldog István, fideszes országgyűlési képviselő, Jász-Nagykun-Szolnok megye útügyi miniszteri biztosa nyújtja be a kabinetnek.

Boldog István az MTI-nek elmondta, az utóbbi hetekben számos lakossági bejelentést kapott olyan alsóbbrendű utakról, ahol az útdíj bevezetése óta rendkívül megnövekedett a teherforgalom, súlyos károkat okozva. A miniszteri biztos szerint a jelenleg csak az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő útdíj miatt a mellékutakra terelődött a teherforgalom. A megnövekedett forgalom nemcsak rongálja ezeket az utakat, hanem a balesetek kockázatát is jelentősen növeli – hangsúlyozta.
A rendszer ráadásul ebben a formában gazdaságtalan is, hiszen a gyorsan romló alsóbbrendű utak helyreállítása felemészti a befolyó útdíjbevételeket – fogalmazott. Jelezte, javaslata nemcsak ezt a problémát orvosolná, hanem lehetővé tenné, hogy a tervezett bevételek egy kilométerre vetítve akár ötven százalékkal alacsonyabb útdíjak mellett is teljesüljenek.

forrás: utdijhirek.hu