Átalakul az útdíj számítása

48 milliárd forint folyt be a költségvetésbe az e-útdíjból július elseje óta, így tartható a kormány évi 150 milliárd forintos bevétel tervezete. Az elmúlt három és fél hónap tapasztalatai alapján hamarosan változik a rendszer.

A fuvarozói érdekképviseletekkel azonban folyamatosan egyeztet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ennek eredményeként heteken belül, mintegy kétszáz szakaszon megoldódnak az ilyen jellegű problémák. Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium e-útdíj projektjének szakmai projektszóvivője azt mondta: mintegy 6513 kilométer hosszú a díjköteles úthálózat, mely autópályákból, gyorsforgalmi utakból és főúthálózat elemeiből áll, ez 2075 darab ún. elemi díjköteles szakaszra lett bontva. A fuvarozói érdekképviseletek javaslatainak figyelembevételével 2243 darab díjköteles szakaszra bővül a rendszer – emelte ki. A minisztériumnál azt ígérik: ezt követően is legalább félévente felülvizsgálják a rendszert és a jelzett problémák alapján változtatnak.
Az elektronikus útdíjból egyébként évi 150 milliárd forint bevételt vár a kormány. A mostani adatok szerint ez tartható lesz, ugyanis az elmúlt három és fél hónapban 48 milliárd forintot fizettek meg a hazai és külföldi fuvarozók.

forrás: hirado.hu